wtorek, 4 października 2016

Przepis na bułeczki cebulowo-buraczkowe

Odkąd zlikwidowałam swój długo hodowany zakwas żytni chlebów nie piekę już wcale, ale często wracam do mięciutkich bułeczek w różnych kombinacjach. Moimi ulubionymi niezmiennie są bułki cebulowe i za każdym razem nie mogę się oprzeć, aby dodać cebulki do ciasta. Tak było w tym przypadku, z tym, że zamiast wody dodałam soku buraczkowego, co odrobinę wpłynęło na smak, ale cudownie zabarwiło nasze bułeczki :)
  

Składniki :
  • 500g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • Opakowanie drożdży instant
  • 1 duża cebula
  • 200-250ml soku z buraków

Wykonanie:
  1. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z odrobiną soli.
  2. Mąką przesiej i wymieszaj z solą, drożdżami i podsmażoną cebulą. Dodawaj stopniowo sok z buraków (doprowadzony wcześniej w garnuszku do letniej temperatury) i zagnieć jednolite, elastyczne ciasto (ok. 10 minut ręcznego zagniatania).
  3. Przełóż ciasto do misy, przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 2h do wyrośnięcia (podwojenia wielkości).
  4. Odpowietrz ciasto ugniatając chwilę i podziel na 12 części. Formuj bułeczki i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na 40-60 minut do wyrośnięcia.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200oC na 20 minut, upieczone studź na blasze i gotowe :)

 
    
Smacznego,

4 komentarze:

  1. Jak ciekawie wyglądają! Szkoda, że ciasta drożdżowe nigdy mi nie wychodzą. Te bułeczki pewnie też nie wyjdą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdą wyjdą! Praktyka czyni mistrza, musisz koniecznie spróbować :)

      Usuń
  2. Nie wiem jakim cudem pominęło mi się ten post :O Zachęcające te twoje bułeczki <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze! Wasze zdanie i opinie są dla mnie bardzo ważne, dzięki Wam mogę się doskonalić :) Pamiętaj, aby nie przekraczać pewnych granic. Kultura przede wszystkim! Nie wklejaj proszę linków oraz hamuj swoje frustracje - nie będę publikować takich komentarzy, aby blog nie stał się siedliskiem autoreklamy lub nienawiści.