sobota, 3 września 2016

Przepis: ciasto cynamonowo-melonowe

Zdarza wam się miewać nieodpartą chęć na coś słodkiego? A może napady nudy, którą zabijacie spędzając czas w kuchni na pichceniu smakowitych dań lub ciast? Czasami jednak zdarza się, że brakuje nam składników zawartych w przepisie i okazuje się wtedy, że nie nudzimy się w aż takim stopniu, aby wyskoczyć choćby na chwilę do pobliskiego sklepu. Miałam kaprys na jabłecznik. Albo jabłka z ryżem i cynamonem. Cokolwiek. Byle zawierało jabłka i cynamon. A tymczasem w domu tylko jedno jabłko… a jaj tylko dwie sztuki z pięciu wymaganych. I w ten sposób powstał przepis na ciasto misz-masz, czyli z tego co akurat miałam pod ręką. A znalazła się też jedna gruszka i dojrzały melon, co okazało się być świetnym zamiennikiem jabłek, idealnie komponującym się ze smakiem cynamonu.  Oczywiście do wykonania ciasta można wykorzystać tylko melona bądź też same jabłka albo gruszki. Każde z tych owoców ma inny smak, więc warto spróbować trzech wersji smakowych tego ciasta. Melon ma jednak to do siebie, że jest bardziej soczysty a ciasto z nim jest cudownie wilgotne :)
      

Ciasto błyskawiczne w wykonaniu, choć dosyć długo musi posiedzieć w piekarniku. Ostatnio prawie wszystko dzielę na składniki suche i mokre, które łączę tylko łyżką bez wygrzebywania miksera. I zawsze wychodzi! :)
  
Składniki suche:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
  
Składniki mokre:
2 jaja
½ szklanki oleju
1 szklanka mleka
  
Pozostałe składniki:
½ melona
1 gruszka
1 jabłko
  
Wykonanie:
  • Owoce obierz ze skórki, pozbądź się pestek i pokrój w kostkę. Przełóż na sito lub durszlak, aby ociekły z nadmiaru soku. Niech sok spływa do naczynia.
  • Do czystego naczynia przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj resztę suchych składników i wymieszaj.
  • Do naczynia z sokiem z owoców wbij jaja i roztrzep widelcem. Dodaj pozostałe mokre składniki i wymieszaj. 
  • Mokre składniki przelej do suchych i powoli wymieszaj, mogą pozostać małe grudki. 
  • Przelej ciasto na obsypaną mąką lub bułką tartą tortownicę o średnicy 24cm a na wierzch wyłóż owoce.
  • Piecz w temperaturze 180oC przez ok. 50-60 minut do „suchego patyczka”. 
  • Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia i udekoruj wedle uznania.
  
   
 
   
  
Smacznego,

[Edit 07.09.2016] Proszę o przeczytanie. Moi drodzy, to mój pierwszy przepis 100% autorski, który zdecydowałam się opublikować na blogu. Wydawało mi się, że kwestie praw autorskich są dla wszystkich jasne, niestety jednak spotkała mnie przykra sytuacja, których chciałabym w przyszłości uniknąć. Ten przepis jest dla Was, możecie go kopiować na własny użytek, ale jeżeli przekazujecie dalej - podajcie źródło. Nie chcę, aby ten przepis przekazywany drogą pantoflową utonął w lawinie tysiąca anonimowych przepisów w sieci.

13 komentarzy:

  1. Brzmi przesmacznie! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pomysłowo przyozdobione <3 Nie lubię piec ciast, ale z Twojego opisu wynika, że przygotowuje się je mega błyskawicznie. Może się skuszę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Nie uwierzysz, ale to pomysł ściągnięty od mojego narzeczonego. Przyozdobił mi tak walentynkowego pączka i kawę :P https://www.instagram.com/p/BBwyDp7qXce/

      Usuń
  3. Pierwsze słyszę o połączeniu melona z cynamonem. Melon kojarzy mi się z latem, a cynamon jest taki ciężki, zimowy. W każdym razie brzmi ciekawie a ciasto prezentuje się wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też się tak kojarzyły, ale jak widać desperacja tworzy ciekawe połączenia :P

      Usuń
  4. Nozdrzami wyobraźni czuję już ten cynamonowy zapaszek. Pycha! ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm wygląda przepysznie :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. Juz zapisalam przepis :-) na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mama upiekła! Jest pyszne dzięki za przepis! :3 ^^

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze! Wasze zdanie i opinie są dla mnie bardzo ważne, dzięki Wam mogę się doskonalić :) Pamiętaj, aby nie przekraczać pewnych granic. Kultura przede wszystkim! Nie wklejaj proszę linków oraz hamuj swoje frustracje - nie będę publikować takich komentarzy, aby blog nie stał się siedliskiem autoreklamy lub nienawiści.