czwartek, 27 czerwca 2013

Rogalowa bransoletka

Bransoletka, która dawno temu powstała na potrzeby współpracy z qnszt.pl. 
Tutorial, który wykonałam możecie zobaczyć TU.

Ulepione ręcznie, bez użycia jakichkolwiek foremek.


Na beadsmith odbywa się międzynarodowa bitwa rękodzieła z całego świata. Jak przejrzałam prace szczena mi opadła. Sami zobaczcie:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.508328032517280.134705.154649901218430&type=1
*v*

środa, 26 czerwca 2013

Ważne info dla uczestników CANDY oraz obserwatorów

Pierwsze doniesienia o tym, że jakoby obserwatorzy mają zniknąć z bloggera przeczytałam u LemonLovely już jakiś czas temu, ale ta wiadomość dosłownie obiła się o moje... oczy :D Nie zmuszałam swojego przegrzanego mózgu do przemyśleń w tym kierunku. Ale wczoraj natrafiłam ponownie na te podejrzenia. Rzucam hasło w google i okazuje się, że mamy tutaj spore zamieszanie. Jedni twierdzą, że stracimy obserwowane przez nas blogi i naszych obserwujących, inni, że stare narzędzie obserwowania zostanie zastąpione innym, czyli wszystko zostanie po "staremu". Ja tam nie wiem, nie znam się, ale troszkę się przejęłam. Zmiany mają wejść podobno 1 lipca, dlatego poczekam do drugiego i zobaczymy co się stanie. Proszę wobec tego, aby obserwatorzy mieli się na baczności. Jeżeli opcja obserwowania mojego bloga zniknie pomyślę co dalej. Ponadto proszę wszystkich uczestników CANDY o zaglądanie na mojego bloga między pierwszym a drugim lipca. W związku z faktem, że jednym z warunków uczestnictwa jest obserwowanie mojego bloga, jeżeli opcja obserwowania zostanie usunięta będę musiała dokonać zmian w warunkach candy.

Mam gorącą nadzieję, że nic się nie zmieni, ale mimo wszystko - może to znak? :P Może w końcu powinnam się skupić na fejsbukowym fanpage'u?

A żeby w poście nie było pusto wrzucam zdjęcia bransoletki, którą uplotłam sobie na początku roku :)




wtorek, 25 czerwca 2013

Japonka



Ostatnia praca wykonana z elementów otrzymanych w ramach współpracy z PassionRoom.pl. Muszę przyznać, że kaboszonowa zabawa bardzo przypadła mi do gustu, ale najwięcej miejsca w moim sercu zajmują tylko trzy techniki: modelina, decoupage, sutasz. Do kaboszonów wrócę, ale będą tylko dodatkiem do trzech wyżej wymienionych wiodących technik :)

Zapraszam na:




 Cudownie leje! Już myślałam, że nie doczekam się deszczu i ochłodzenia.

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Donutowy naszyjnik

Praca z wakacji zeszłego roku, ugrzęzła w blogspotowym folderze, nadal niedodana :)
Nie lubię prac z tamtego okresu, ale mówię tak co roku widząc prace z poprzednich lat :D




Ulepione ręcznie, bez użycia jakichkolwiek foremek.

niedziela, 23 czerwca 2013

Starych dekupaży garść cz. 1

W chwili obecnej pracuję nad nowymi dekupażami, wczoraj pół dnia spędziłam na poszukiwaniu i przerabianiu nowych, fajnych grafik. Nowości dekupażowe się zbliżają a niedodane starości zalegają jeszcze w blogspotowym folderze. W związku z tym postanowiłam dodać w 3-4 postach wszystkie dekupaże powstałe w okresie sierpień 2012 - kwiecień 2013. Dziś część pierwsza - sowowa.















piątek, 21 czerwca 2013

Lusterko Alicja w Krainie Czarów

Wczoraj źle się poczułam i po 19 położyłam się, żeby odpocząć. Niemal natychmiast zasnęłam i obudziłam się dziś o siódmej. 12 godzin spania, dacie wiarę? Tak mnie teraz głowa boli -.- 
Zmykam nad jeziorko, oby woda była ciepła :D



Ulepione ręcznie, bez użycia jakichkolwiek foremek.

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Tort w kratę - tutorial

 A więc tak jak obiecywałam dzisiaj tutorial powstały w ramach współpracy z firmą Corex :)

Na początku przepraszam Was za jakość zdjęć. Fotografowanie zaczynałam ok. 18, kończyłam o 21. Tutorial w godzinach wieczornych, kiedy robi się coraz ciemniej nie był najlepszym pomysłem i im dalej tym gorzej. A ja pstrykałam jak leci, bez namysłu, a jak dzisiaj wrzuciłam zdjęcia na komputer to myślałam, że nic z tego nie wybiorę.

Ciasto w kratę to patent mojej mamy wyuczony od mojej babci, ale rzadko wykorzystywany w wypiekach. Zebra jest prostsza, szybsza a smakuje tak samo :)

Potrzebujemy:
1. Masę Premo! Sculpey BIAŁĄ
2. Masę Premo! Sculpey BURNT UMBER
3. Masę Sculpey Bake Shop TAN
4. Satynowy werniks Sculpey



Przygotuj dwie sporej wielkości kule (śr. ok. 3cm) w odcieniu TAN i BURNT UMBER. Uplastycznij je dobrze w dłoniach.


Obie kulki rozwałkuj, tak, aby miały mniej więcej 0,5cm grubości.


Następnie przygotuj 3 okrągłe wykrawaczki lub jeżeli takich nie posiadasz 3 okrągłe karteczki (wówczas korzystasz dodatkowo z TEGO tutorialu). Średnice wykrawaczek to kolejno 1,3cm, 2cm, 3cm. Mogą być mniejsze lub większe, ale pamiętajcie, żeby zachować proporcje. Przykładowo: najmniejsza średnica koła to 2cm. 2:2=1, wobec tego drugie koło będzie miało średnicę o 1cm większą. Skoro średnica drugiego wynosi 3cm, a 3:2=1,5 to średnica trzeciego wyniesie 4,5cm. 


Z rozwałkowanej brązowej masy wytnij 2 duże (śr. 3cm) koła, natomiast z masy beżowej 1 duże (śr. 3cm) i jedno średnie (śr. 2cm)


To co zrobimy z tych kół pokażę na przykładzie dużego beżowego. Na samym środeczku umieść średnią wykrawaczkę i wytnij. Następnie na środku średniego koła umieść najmniejszą wykrawaczkę i wytnij. W ten sposób powstaną nam dwa okręgi i jedno koło.


To samo wykonaj z pozostałymi kołami. Te zaznaczone na czerwono nie przydadzą się nam, więc odkładamy je na bok. Resztę okręgów i kółek układamy tak, jak widzicie na drugim zdjęciu.


Okrąg beżowy średni umieszczamy w okręgu brązowym dużym. Następnie koło brązowe małe umieszczamy w okręgu beżowym średnim.


To samo robimy z pozostałymi elementami i umieszczamy warstwy jedna na drugiej.


Przygotuj kolejny kawałek modeliny BURNT UMBER i bardzo cienko rozwałkuj. Na środku placka umieść torcik.


 Dociskaj placek do boków torcika a nadmiar odcinaj.



Odcięte kawałki połącz w jedną kulę i ponownie rozwałkuj na cienki placek.Wytnij z niego koło o śr. 3cm.


Koło umieść na spodniej części torcika i delikatnymi uszczypnięciami wygładź brzegi.


Torcik umieść w zamrażalce na 5min. Kiedy stwardnieje podziel go na 8 części.


Za pomocą wykałaczki nadaj torcikom odpowiedniej struktury.


Przygotuj kawałek białej modeliny.


Do wykonania kremu potrzebujemy tylki cukierniczej. Umieszczamy w niej modelinę i przepychamy jakimś dowolnym narzędziem.


Wyciśnięty kawałek kremu delikatnie zwijamy, wycinamy z niego dwa równej wielkości paski i łączymy brzegi.


Krem umieszczamy na torcikach.


Bardzo mały kawałek brązowej modeliny rozpłaszcz i zroluj. Tak powstały kawałek czekolady umieść na kremie. Pozostałe torciki możesz ozdobić wg. własnego pomysłu.


Bo wbiciu szpilki i wypieczeniu doczepiłam do torcików bigle. Polakierowałam tylko krem, ponieważ tylko ten element jest narażony na zabrudzenia. Satynowy werniks Sculpey daje taki fajny, półmatowy efekt.


Gotowe kolczyki!


Tort może być w innych kolorach, można go ozdabiać na przeróżne sposoby, można również zamiast tylko trzech wykrawaczek wykorzystać 4, a nawet i 5. Torcik w czterech kolorach pokazywałam TU.


UWAGA! Jeżeli korzystasz z tego tutorialu a pracę umieszczasz u siebie na blogu podaj link do tego posta.