poniedziałek, 17 czerwca 2013

Tort w kratę - tutorial

 A więc tak jak obiecywałam dzisiaj tutorial powstały w ramach współpracy z firmą Corex :)

Na początku przepraszam Was za jakość zdjęć. Fotografowanie zaczynałam ok. 18, kończyłam o 21. Tutorial w godzinach wieczornych, kiedy robi się coraz ciemniej nie był najlepszym pomysłem i im dalej tym gorzej. A ja pstrykałam jak leci, bez namysłu, a jak dzisiaj wrzuciłam zdjęcia na komputer to myślałam, że nic z tego nie wybiorę.

Ciasto w kratę to patent mojej mamy wyuczony od mojej babci, ale rzadko wykorzystywany w wypiekach. Zebra jest prostsza, szybsza a smakuje tak samo :)

Potrzebujemy:
1. Masę Premo! Sculpey BIAŁĄ
2. Masę Premo! Sculpey BURNT UMBER
3. Masę Sculpey Bake Shop TAN
4. Satynowy werniks Sculpey



Przygotuj dwie sporej wielkości kule (śr. ok. 3cm) w odcieniu TAN i BURNT UMBER. Uplastycznij je dobrze w dłoniach.


Obie kulki rozwałkuj, tak, aby miały mniej więcej 0,5cm grubości.


Następnie przygotuj 3 okrągłe wykrawaczki lub jeżeli takich nie posiadasz 3 okrągłe karteczki (wówczas korzystasz dodatkowo z TEGO tutorialu). Średnice wykrawaczek to kolejno 1,3cm, 2cm, 3cm. Mogą być mniejsze lub większe, ale pamiętajcie, żeby zachować proporcje. Przykładowo: najmniejsza średnica koła to 2cm. 2:2=1, wobec tego drugie koło będzie miało średnicę o 1cm większą. Skoro średnica drugiego wynosi 3cm, a 3:2=1,5 to średnica trzeciego wyniesie 4,5cm. 


Z rozwałkowanej brązowej masy wytnij 2 duże (śr. 3cm) koła, natomiast z masy beżowej 1 duże (śr. 3cm) i jedno średnie (śr. 2cm)


To co zrobimy z tych kół pokażę na przykładzie dużego beżowego. Na samym środeczku umieść średnią wykrawaczkę i wytnij. Następnie na środku średniego koła umieść najmniejszą wykrawaczkę i wytnij. W ten sposób powstaną nam dwa okręgi i jedno koło.


To samo wykonaj z pozostałymi kołami. Te zaznaczone na czerwono nie przydadzą się nam, więc odkładamy je na bok. Resztę okręgów i kółek układamy tak, jak widzicie na drugim zdjęciu.


Okrąg beżowy średni umieszczamy w okręgu brązowym dużym. Następnie koło brązowe małe umieszczamy w okręgu beżowym średnim.


To samo robimy z pozostałymi elementami i umieszczamy warstwy jedna na drugiej.


Przygotuj kolejny kawałek modeliny BURNT UMBER i bardzo cienko rozwałkuj. Na środku placka umieść torcik.


 Dociskaj placek do boków torcika a nadmiar odcinaj.



Odcięte kawałki połącz w jedną kulę i ponownie rozwałkuj na cienki placek.Wytnij z niego koło o śr. 3cm.


Koło umieść na spodniej części torcika i delikatnymi uszczypnięciami wygładź brzegi.


Torcik umieść w zamrażalce na 5min. Kiedy stwardnieje podziel go na 8 części.


Za pomocą wykałaczki nadaj torcikom odpowiedniej struktury.


Przygotuj kawałek białej modeliny.


Do wykonania kremu potrzebujemy tylki cukierniczej. Umieszczamy w niej modelinę i przepychamy jakimś dowolnym narzędziem.


Wyciśnięty kawałek kremu delikatnie zwijamy, wycinamy z niego dwa równej wielkości paski i łączymy brzegi.


Krem umieszczamy na torcikach.


Bardzo mały kawałek brązowej modeliny rozpłaszcz i zroluj. Tak powstały kawałek czekolady umieść na kremie. Pozostałe torciki możesz ozdobić wg. własnego pomysłu.


Bo wbiciu szpilki i wypieczeniu doczepiłam do torcików bigle. Polakierowałam tylko krem, ponieważ tylko ten element jest narażony na zabrudzenia. Satynowy werniks Sculpey daje taki fajny, półmatowy efekt.


Gotowe kolczyki!


Tort może być w innych kolorach, można go ozdabiać na przeróżne sposoby, można również zamiast tylko trzech wykrawaczek wykorzystać 4, a nawet i 5. Torcik w czterech kolorach pokazywałam TU.


UWAGA! Jeżeli korzystasz z tego tutorialu a pracę umieszczasz u siebie na blogu podaj link do tego posta.

20 komentarzy:

  1. Przepiękne :D więcej takich i kolorowych :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny tutorial :)
    kiedyś spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny tutorial, torcik wygląda świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na pracochłonne, ale efekt końcowy wart jest tego. Śliczne kolczyki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczne :) zdjęcia nie są takie złe :) tutek naprawdę fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna robota! Narobiłaś mi smaczka na czekoladowy torcik i oczywiście na te rewelacyjne torciki :) Gratuluje talentu po raz setny. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo jasny i przejrzysty tutorial. Musiałaś się sporo napracować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiedziałam, że to takie proste! Na pewno skorzystam, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobrze, że są tacy ludzie jak Ty, którzy potrafią bezinteresownie wytłumaczyć ;))Pewnie bym zrobiła, ale nie mam modeliny ;(((
    Obserwuję i zapraszam Cię do obserwowania mojego bloga :)). Jest on głównie o tematyce DIY :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, nie wszystko pokazuję i tłumaczę, lubię mieć czasami tajemnice :)

      Usuń
  10. świetne *.* aż mam ochotę zabrać się za modelinę :3

    OdpowiedzUsuń
  11. W końcu wyczekiwany przeze mnie tutorial, z pewnością się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Genialny tutorial! Właśnie jestem na etapie poszukiwania inspiracji do lepienia, więc jak będę miała czas na lepienie to na pewno skorzystam z Twojego tutorialu! :)
    Mam pytanie - czy mogłabyś zrobić tutorial na loda w wafelku? Jestem totalnym beztalenciem i nie wychodzi mi, nie wiem jak Ty to robisz, że są takie genialne... A znów nie mogę znaleźć jakiegoś takiego w miarę profesjonalnego w internecie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak znajdę czas to być może zrobię tutka :)

      Usuń

Dziękuję za komentarze! Wasze zdanie i opinie są dla mnie bardzo ważne, dzięki Wam mogę się doskonalić :) Pamiętaj, aby nie przekraczać pewnych granic. Kultura przede wszystkim! Nie wklejaj proszę linków oraz hamuj swoje frustracje - nie będę publikować takich komentarzy, aby blog nie stał się siedliskiem autoreklamy lub nienawiści.